Heonlab

A Bartha Tamás és György Árpád Hunor vezette designstudió 2008-ban alakult meg. Neve a hazai múzeumok állandó- és időszaki kiállításainak tervezésével, valamint egyedi, kisszériás bútorok megalkotásával vált ismertté. Megalakulásától narratív alkotásokat hoz létre, együttműködik a hazai kreatív ipar szereplőivel, alkotóival. Szerteágazó tevékenységei között a tervezésen kívül a termékfejlesztés és a kivitelezés teljeskörű lebonyolítása is szerepel. A kiállítástervezést autonóm alkotásként értelmezi, ennek eredményei többek közt a Postamúzeumban a Nemzeti Múzeumban és a Műcsarnokban is láthatók.

Tájékoztató

A Heonlab Kft. kapacitásbővítő beruházásának támogatása ELNEVEZÉSŰ, GINOP-1.2.2-15-2015-00754 jelű PROJEKTJéről

A projekt keretében megújul a szervezet eszközparkja és telephelye

A kedvezményezett neve: HEONLAB KFT.

A projekt címe: A HEONLAB KFT. KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSÁNAK TÁMOGATÁSA

A szerződött támogatás összege: 6 181 840 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 70%

A projekt tartalmának bemutatása:
A HEONLAB Kft. 2009-ben alakult, tulajdonosai Bartha Tamás és György Árpád Hunor, két magánszemély a kezdetektől. A cég profilját tekintve a kezdetektől elsősorban egyedi tervezéssel, dizájnnal és a tervek kivitelezésével foglalkozik, kiállításokat, tereket tervez és épít, valamint egyedi bútorokat álmodik meg és készít el. Fő cél a tömeggyártás helyett kisebb mennyiségű, de egyedi termékek gyártása.

A cég kezdetben csak Pécsen működött, de 2011-től megkezdte tevékenységét mozsgói telepén, ahol 2012-ben vett egy saját ingatlant (üzemcsarnokot), a tényleges kivitelezéseket ott végzi azóta, a projekt is ott valósul meg. A szervezetnek a projektet megelőzően is megfelelő működési körülménye és eszközellátottsága volt tevékenységéhez: az üzemcsarnok megfelelő bútorzattal, informatikai eszközökkel, valamint szerszámokkal votl ellátva. A cég mikrovállalkozás, így piaci pozíciója nem kiemelkedő, de a fejlesztés eredményeként tervezi térségében egy jelentős ismertség megszerzését, valamint külföldi kiállításokon való megjelenéssel külföldi megrendelők felkutatását.

A beruházás kapacitásnövekedést eredményezett: egyfelől a korszerű eszközök növelik a hatékonyságot, lecsökkentik a kivitelezés idejét, így összességében a termékek mennyiségi növekedésen mennek keresztül. Másfelől az eddig nem alkalmazott plusz gépek beszerzése új munkafolyamatok beiktatását is lehetővé teszi.

A fejlesztés célja a cég bútorgyártási ágazatának erősítése. Probléma, hogy a bútorgyártási tevékenység az utóbbi időben háttérbe szorult a cégnél, azonban szeretné pont erre építeni növekedési potenciálját, az egyedi bútorok gyártására. Lényeges, hogy a cégnél a beruházás eredményeként mind piaci pozíció, mind üzleti eredmény terén tervezetten növekedés következik be.

A feldolgozói tevékenység kapacitásnövelése valósult meg. A korszerű eszközök beszerzése segítette a hatékony munkafolyamatokat, csökkentette a kivitelezés idejét, így a termékek mennyiségi növekedésen mennek keresztül. Az eddig nem alkalmazott plusz gépek beszerzése önmagában is növeli a kapacitásokat, új munkafolyamatok beiktatását is lehetővé teszi. Megfelelő előkészületeket tett a cég a projekt megvalósításához: egyeztetett partnerekkel, szállítókkal, árajánlatokat kért, konkrét terveket is készített. 2016.07.01. napon kezdődött meg a projekt, ekkor felvette a kapcsolatot a szervezet a beszállítókkal, kivitelezőkkel, velük szerződést kötött, ezáltal elindult a beszerzési, kivitelezési folyamat, a megvalósítás 2017.02.15.-ig tartott.
Kettő elvégzendő tevékenység volt a projekt keretében: új eszközök beszerzése és az új eszközök működtetéséhez szükséges infrastrukturális és ingatlan beruházás. Az eszközök terén beszerzésre kerül egy Rojek PF 300L lapszabász gép körfűrész, egy MC LF 200 kefés csiszológép, valamint kisebb értékű gépek (akkus csavarbehajtó, ütvefűró, gérvágó, szúrófűrész, egyenes és keskenyszalagos csiszoló, ütvecsavarozó, fúró-vésőkalapács, 2 rezgőcsiszoló, szalagcsiszoló, gyalu, felsőmaró, merülő és gérvágó fűrész, asztali körfűrész, kompresszor). Az eszközök mind növelik a kivitelezés pontosságát és felgyorsítják a munkafolyamatokat, mindegyik a maga részterületén segíti elő a fejlődést. Az új eszközök működtetéséhez megfelelően át szükséges alakítani, korszerűsíteni a rendelkezésre álló ingatlant (a 91 m2-es földszinti térhez egyeneskarú lépcső, fénycsöves világításrendszer, beltéri falfestés, a 36m2-es emeleti térhez tetőtéri hőszigetelés, könnyűszerkezetes falkialakítás, beltéri falfestés, beltéri nyílászárók, fénycsöves világításrendszer, beépített szerszám-tárolórendszer). Egy sor új eszköz kerül beszerzésre a projekt keretében, ezeknek a helyiségek megfelelő kialakítása, korszerűsítése volt szükséges, hogy a megnövekedett kapacitásokhoz igazodjon a munkafolyamatok környezete is.

A projekt eredményeként előálló termékek többletértékkel fognak rendelkezni, a létrejövő plusz kapacitások és a hatékonyság növekedés következtében. Ezek a változások ugyanis jótékonyan hatnak a többletérték termelődésére, a költségek élőmunka igényesebb részére és nyereségesebb működésre terelik a hangsúlyt.

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2017.02.15.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-00754